Muzikos terapijos metodų elementų taikymas socialiniame drabe: specialistų požiūris ir patirtys - Petrauskaitė-Dusevičienė, Rita; Jasiukevičiūtė, Toma (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2014)
Higienos institutas Didžioji g. 22, LT-01128 Vilnius El. paštas: toma_jasiuk@yahoo.com Nors muzikos terapija Lietuvoje žengia tik pirmuosius žingsnius, jos paslaugos po truputį integruojamos į gydymo, reabilitacijos, rekreacijos, globos, specialiojo ugdymo, socialinio darbo, prevencines programas. Tyrimo tikslas – konceptualizuoti specialistų patirtį ir požiūrį į muzikos terapijos metodų elementų taikymą socialiniame darbe. Analizuojant kokybinio tyrimo duomenis buvo atskleista, kad muzikos terapijos klientai yra įvairaus amžiaus ir lyties asmenys, turintys fizinių, psichologinių ir / ar socialinių sutrikimų bei problemų. Svarbiausia muzikinės veiklos forma socialinio darbuotojo veikloje, norint taikyti muzikos terapijos metodų elementus, yra integracija į visuomenę per kultūrinę – meninę veiklą, kurios metu lavinami įvairūs klientų socialiniai įgūdžiai, mokomasi bendrauti, pasirūpinti kitais ir savimi, taip pat atsakingumo, dėmesingumo, susikaupimo, taisyklių laikymosi, neigiamų ir teigiamų emocijų raiškos. Pagrindiniai žodžiai: socialinis darbas, muzikos terapijos metodų elementai The Specialists’ Experience and Attitude Towards the Elements of Music Therapy Methods in Social Work Rita Petrauskaitė-Dusevičienė,Toma Jasiukevičiūtė Summary The aim of the article is to present the results of a qualitative research – the specialists’ experience and attitude towards the music therapy practice in social work. Music therapy is making just the first steps in Lithuania, but its services are already integrated into healing, rehabilitation, recreation, care, special education, social work, preventive programmes. During the qualitative research, data analysis has revealed that the music therapy clients are persons of different age and gender, who have physical, psychological and/or social disorders and problems. If a social worker wants to use the elements of music therapy methods, the most important musical form in social work is integration into public through the cultural-artistic practice, while there are also developing clients’ social skills, communication, attention to others, responsibility, advertence, accumulation, the expression of negative and positive emotions. Key words: social work, the elements of music therapy methods