Neperleidžiami vaiko priežiūros atostogų mėnesiai: tėčių elgsenos tendencijos - Galdauskaitė, Dovilė; Maslauskaitė, Aušra (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2026)
Lietuvoje nuo 2023 m. sausio 1 d. įsigaliojo nauja vaiko priežiūros išmokų skyrimo ir mokėjimo tvarka, kuria remiantis įvesti neperleidžiami vaiko priežiūros atostogų mėnesiai. Šio straipsnio tikslas – apžvelgti, kaip tėčiai naudojasi šia nauja priemone, bei atskleisti socioekonominių veiksnių įtaką pasirinkimams, remiantis Walby (2020) lyčių režimo koncepcija, pagal kurią lyčių santykiai ir struktūros aiškinamos makrolygmeniu, ir išteklių derybų šeimoje perspektyva. Empirinis tyrimo pagrindas – unikalūs Gyventojų registro ir „Sodros“ sujungti 84 tūkst. asmenų, kurie 2023–2024 m. galėjo gauti vaiko priežiūros išmokas, individualūs duomenys. Atlikta analizė rodo, kad tėčiai nauja galimybe naudojasi gerokai rečiau nei tėvystės atostogomis, tačiau šiek tiek dažniau nei vaiko priežiūros atostogomis. Aktyvesnio tėčių įsitraukimo į vaiko priežiūrą šiuo metu nematoma. Labiau NVPAM naudojasi porų, turinčių mažesnes pajamas, tėčiai.