Nuteistųjų resocializacija kalėjimų pusiaukelės namuose: nuteistųjų patirtisresocializacija kalėjimų pusiaukelės namuose: nuteistųjų patirtis - Gerybaitė, Gintarė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2025)
Nuo 2016 metų dalis nuteistųjų resocializacijos proceso įgyvendinama remiantis pusiaukelės namų institutu. Straipsnyje atskleidžiami nuteistųjų, tęsiančių laisvės atėmimo bausmę pusiaukelės namuose, resocializacijos žvalgomojo tyrimo rezultatai. Keliami probleminiai klausimai siejami su pusiaukelės namuose vykdoma nuteistųjų resocializacija, veiksniais, kurie galimai daro įtaką nuteistųjų resocializacijai pusiaukelės namuose bei galimomis perspektyvomis užtikrinti sėkmingą nuteistųjų resocializaciją šioje įstaigoje. Tyrimas leido atskleisti nuteistųjų resocializacijos pusiaukelės namuose reikšmę nuteistiesiems, darbuotojų pagalbą jiems ir įvairią resocializacijos veiklą šioje įstaigoje. Nuteistųjų persikėlimas į pusiaukelės namus sietinas su pokyčių savyje įrodymu bei galimybe pradėti naują gyvenimą. Tyrimo atskleisti galimi veiksniai, padedantys pasirengti šioje įstaigoje grįžti į visuomenę, sietini su pusiaukelės namų darbuotojais ir atviro kalinimo sąlygomis. Taip pat identifikuotos nuteistųjų laisvės atėmimo bausmės tęsimo galimos perspektyvos ir pokyčiai, sietini su sąlygų pusiaukelės namuose bei vidaus tvarkos taisyklių tobulinimu ir naujų priemonių nuteistiesiems diegimu.