Globėjų biologinių vaikų vaidmuo globos procese: „Mes visi tapom jų globėjais, mokytojais, motinomis ir tėvais“ - Bagdonaitė-Stelmokienė, Ramunė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2015)
Lietuvoje globojančios šeimos klausimai analizuojami gana siaurai: daugiausiai žiūrima į globojamų vaikų gyvenimo kokybę, aptariami globėjų ir globojamų vaikų tarpusavio santykiai. Tačiau globojančioje šeimoje gali augti ir biologiniai vaikai, o jų balsas nėra pakankamai girdimas. Straipsnio tikslas – atskleisti globėjų biologinių vaikų patirtį šeimoje, globojančioje ne giminaitį vaiką, pabrėžiant globėjų vaikų vaidmenį globos procese. Straipsnio autorės atlikto kokybinio fenomenologinio tyrimo rezultatai atskleidė, kokį poveikį ne giminaičio vaiko globa daro globėjų vaikams, ką jie išgyvena; kas ir kaip, jų nuomone, šeimoje pasikeičia priėmus globoti ne giminaitį vaiką; kokį vaidmenį prisiima globos procese. Tai pirmasis tyrimas Lietuvoje, siekiantis apibūdinti gilesnį šio fenomeno supratimą taip kaip jį suvokia globėjų biologiniai vaikai.