Namų aplinkos įtaka mokinių skaitymo gebėjimams - Elijio, Aistė (Lietuvos matematikos rinkinys, 2004)
Straipsnyje, remiantis tarptautinio skaitymo gebėjimų tyrimo PIRLS 2001 duomenimis, nagrinėjama įvairių faktorių, apibūdinančių moksleivių namų aplinką, įtaka jų skaitymo pasiekimams. Rezultatai stebimi trijose šalių grupėse: Rytų Europos, „Šiaurės" ir anglosaksiškose. Nors tėvų išsilavinimo, edukacinių resursų ir ankstyvosios skaitymo veiklos namuose faktoriai panašiai veikia visose nagrinėtose šalių grupėse, finansinio šeimos gerbūvio ir vietovės, kurioje yra mokykla, veiksniai veikia skirtingai.