Optimizavimo algoritmų parametrų priderinimas chaotiniams atraktoriams rekonstruoti - Drūlytė, Miglė; Lukoševičiūtė, Kristina; Mekšunaitė, Erika (Lietuvos matematikos rinkinys, 2015)
Optimalių laiko vėlinimų parinkimas rekonstruojamai laiko eilutei yra svarbus uždavinys laiko eilučių analizėje bei prognozavime. Rekonstruojant laiko eilutę į nereguliarių laiko vėlinimų matavimo erdvę, laiko vėlinimų parinkimas tampa sudėtingu optimizavimo uždaviniu. Norint išspręsti šią problemą, šiame darbe pristatomi du optimizavimo algoritmai: gegučių paieškos algoritmas ir bičių spiečiaus elgsenos imitavimo algoritmas.
Keywords: gegučių paieška; bičių spiečiaus imitavimo algoritmas; atraktoriaus rekonstravimas; laiko eilutės