Šalies makroekonominių rodiklių modeliavimo ypatumai - Bratčikovienė, Nomeda (Lietuvos matematikos rinkinys, 2021)
Straipsnis skirtas sezoninės komponentės eliminavimo metodų ir Lietuvos makroekonominių rodiklių laiko eilučių sezoniškumo įitakos ekonometrinių modelių analizei. Nagrinėjami deterministinis, TRAMO-SEATS ir ARIMA-X-12 sezoninės komponentės eliminavimo metodai. Pateikiami rezultatai, rodantys modeliuojamų ir aiškinamųjų rodiklių sezoninės komponentės eliminavimo naudą, siekiant pagerinti sudaromų modelių ir apskaičiuojamų prognozių tikslumą.
Keywords: sezoninės komponentės eliminavimas; makroekonominių rodiklių modelis; TRAMOSEATS; ARIMA-X-12; deterministinis metodas