Naujoji žiniasklaida ir nauji redagavimo iššūkiai: Norvegijos pamokos - Skjerdal, Terje S. S. (Information & Media, 2008)
Šiame straipsnyje nušviečiama vis dažniau Norvegijoje diskutuojama naujosios žiniasklaidos kuriamų iššūkių redakcinei atsakomybei tema. Internetinių diskusijų forumai sukėlė ypač daug ginčų ir neaiškumų dėl redakcijos vaidmens. Tyrimas atskleidė, jog Norvegijos Spaudos nusiskundimų komisijos gaunamų skundų dėl internetinio turinio skaičius auga, dauguma jų pasitvirtina. Redakcijos skirtingai vertina vartotojo kuriamo turinio redagavimą Norvegijoje. Straipsnyje taip pat pristatoma skaitmeninės žiniasklaidos reglamentavimo sistema Šiaurės ir Baltijos šalyse. Dažniausiai taikomas tradicinis reglamentavimas, kurio nepakanka naujosios žiniasklaidos redakcinei atsakomybei apibrėžti. Vyraujančiame diskurse apie redakcijos kontrolės pobūdį skaitmeninėje žiniasklaidoje galima išskirti du priešingus požiūrius: “atsakingos redakcijos” diskursą ir “dalyvaujančios naujosios žiniasklaidos” diskursą. Pagaliau, žvelgiant į redakcijos skaitmeniniame amžiuje perspektyvas, galima būtų išskirti tris galimus scenarijus: silpnėjantį, stiprėjantį bei kintantį redaktoriaus vaidmenį.New media and new editorial challenges: Lessons from NorwayTerje S. SkjerdalSummaryThis article discusses some of the challenges that the new media create for editorial responsibility in light of recent discussion in Norway. Online discussion forums in particular have caused much dispute and ambiguity as regards editorial involvement. The study shows that the Norwegian Press Complaints Commission has received an increasing number of complaints regarding online content, and that the complaints usually result in an adjudication. It is shown that Norwegian editors have diverse attitudes towards the question of pre-moderation or post-moderation of user-generated content. The study further contains an overview and discussion of media regulation in the Nordic-Baltic countries in relation to the digital media. The regulations are generally traditional in their focus and are insufficient to clarify questions of editorial responsibility of the new media. In terms of the dispute over editorial control in the digital media, two contradicting discourses are identified: the ‘responsible editorship’ discourse and the ‘participatory new media’ discourse. Lastly, three scenarios are drawn as regards the prospects of editorship in the digital media age: a weakened, a strengthened and a redefined role of the editor.Key words: Editorial responsibility, online discussion, code of ethics, media law, Norway, Nordic-Baltic countries