Tarpsektorinio bendradarbiavimo vaidmuo ir ypatybės dezinformacijos reguliavime - Kasparaitė, Rimgailė (Information & Media, 2026)
Dezinformacija yra daugialypė problema šiuolaikinėje skaitmeninėje aplinkoje. Nors vyriausybės, skaitmeninės platformos, žiniasklaidos organizacijos ir pilietinės visuomenės suinteresuotosios organizacijos ėmė taikyti reguliavimo, technologines ir švietimo priemones, šios iniciatyvos tebėra fragmentiškos ir daugiausia orientuotos į konkrečių sektorių atsakomybę. Šiame konceptualiame straipsnyje nagrinėjama galimybė, kad, nors tokie požiūriai yra būtini, sprendžiant sudėtingą ir sisteminę dezinformacijos problemą jie greičiausiai prieštaraus vieni kitiems. Straipsnyje pateikiama teorinė koncepcija, kurioje dezinformacijos valdymas apibrėžiamas kaip tarpsektorinis bendradarbiavimas, o ne kaip skirtingos ir konkuruojančios strategijos. Tarpsektorinis bendradarbiavimas teorizuojamas kaip institucinis mechanizmas, skirtas kolektyvinei veiklai kurti ir palaikyti, apibrėžiamas kaip grupės ar tinklo gebėjimas veikti kaip bendras veikėjas, priimti sprendimus ar imtis koordinuotų veiksmų, kurie pranoksta atskirų dalyvių pastangas. Analizėje nustatytos būtinos tarpsektorinio bendradarbiavimo sąlygos, įskaitant kompetencijų ir išteklių nustatymą, interesų suderinimą, bendrų problemos apibrėžimų nustatymą, procedūrų skaidrumo užtikrinimą, tarpusavio supratimo skatinimą, pasitikėjimo stiprinimą ir bendrą lyderystę. Kartu su tuo atsiranda komunikacijos normos, kurios tampa pagrindinėmis sąlygomis bendram žinių formavimui ir sprendimų priėmimui, o tai yra esminiai sudėtingų visuomenės problemų sprendimo aspektai.
Keywords: dezinformacija; valdymas; skaitmeninė komunikacija; tarpsektorinis bendradarbiavimas