Lyčių lygybė atsakingųjų mokslinių tyrimų ir inovacijų kontekste: bibliometrinė analizė - Bagočiūnė, Laura (Information & Media, 2024)
Įvadas. Atsakingieji moksliniai tyrimai ir inovacijos (AMTI) įgauna vis didesnę reikšmę sprendžiant šiuolaikinius visuomenės iššūkius ir siekiant tvaraus ekonomikos augimo. Nors AMTI principai Europoje jau yra institucionalizuoti, lyčių lygybės integracija į šią sistemą išlieka nepakankamai ištirta. Nuo 1999 m. Europos Sąjungoje (ES) yra vykdoma lyčių lygybės politika, kurios pagrindas – lyties aspekto integravimas, siekiant įveikti socialiai suformuotus vaidmenis, formuojamus tokių susikertančių veiksnių kaip rasė ir klasė. Lyčių lygybė, pripažinta pagrindine žmogaus teise ir būtina tvaraus vystymosi sąlyga, skatina dalyvavimą, šalina kliūtis bei integruoja lyties aspektą į mokslinius tyrimus. Šio straipsnio tikslas yra išanalizuoti lyčių lygybės konceptualizaciją AMTI kontekste, pasitelkiant mokslinės literatūros bibliometrinę analizę.Metodas. Tyrimas atliktas pasitelkiant dviejų lygių bibliometrinę analizę, pagrįstą Scopus ir Web of Science (WoS) duomenų bazėmis. Analizuoti 1985–2024 m. anglų kalba publikuoti atvirosios prieigos straipsniai. Pritaikius pašalinimo kriterijus, į analizę įtraukti 2 134 dokumentai, iš kurių 2 045 buvo išanalizuoti 1 etape, o 89 – 2 etape.Analizė. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad lyčių lygybės tema AMTI diskurse yra nepakankamai reprezentuojama. Nepaisant didėjančio susidomėjimo AMTI, trūksta metaanalitinių tyrimų, skirtų lyčių lygybės klausimams. Moksliniai darbai dažniausiai orientuojasi į bendruosius AMTI aspektus, o lyties perspektyva lieka marginalizuota.Rezultatai. Iš 2 134 dokumentų tik 89 aiškiai nagrinėjo lyčių lygybės temą AMTI kontekste. Bendro pasireiškimo tinklų analizė išskyrė keturias pagrindines AMTI grupes – tvarumo, valdymo, švietimo ir etikos. Lyčių lygybės tema sudarė nedidelius periferinius klasterius, atspindinčius ribotą šios temos integraciją. Rezultatai parodė, kad lyčių lygybė nėra nuosekliai integruota į AMTI sistemą, o jos reprezentacija dažnai apsiriboja siauru požiūriu.Išvados. Tyrimas akcentuoja būtinybę teikti prioritetą lyčių lygybei kaip esminei AMTI darbotvarkei, ją integruojant į visas politikos ir praktikos sritis. Lyčių lygybės integracija turi potencialą reikšmingai sustiprinti AMTI iniciatyvų įtraukumą, padidinti jų visuomeninę reikšmę ir užtikrinti etinį suderinamumą. Politikos formuotojams ir institucijų vadovams rekomenduojama didinti paramą lyčių lygybei kaip pamatiniam AMTI elementui, siekiant skatinti tvarių ir teisingų inovacijų plėtrą.
Keywords: atsakingieji moksliniai tyrimai ir inovacijos (AMTI); lyčių lygybė; bibliometrinė analizė; VOSviewer programa