Taikinamosios žiniasklaidos raiška kultūrinių konfliktų komunikacijoje: G. Wilderso filmo Fitna atvejis - Grebliauskienė, Beata; Gižaitė-Tulabienė, Jurgita (Information & Media, 2012)
Straipsnyje nagrinėjamas žiniasklaidos vaidmuo šiandienėje kultūrinių konfliktų komunikacijoje. Dabartiniu metu vis dažniau lokalūs konfliktai nušviečiami globaliu mastu, o žiniasklaida, aptardama tuos konfliktus iš nešališkos stebėtojos tampa tų konfliktų dalyve. Taip įsitraukdama į konfliktus žiniasklaida gali atlikti arba konflikto eskaluotojos, arba aktyvios konflikto sprendėjos vaidmenį.Remiantis M. El-Nawawy ir S. Powerso išskirtais taikinamosios žiniasklaidos bruožais analizuojamas G. Wilderso filmo „Fitna“ nušvietimo Vakarų ir Rytų šalių žiniasklaidoje atvejis, siekiant įvertinti konflikto sprendimo vaidmens raišką.Pagrindiniai žodžiai: konflikto komunikacija, žiniasklaidos vaidmuo konflikte, taikos žurnalistika, žiniasklaida – konflikto eskaluotoja.Emergence of Peace Journalism in Confict Communication: G. Wilders film Fitna CaseBeata Grebliauskienė, Jurgita Gižaitė-TulabienėSummaryThe article explores the role of the media in the conptemporary conflict communication. At present, more and more local conflicts get the global media coverage. The media no more remain a passive observer and neutral reporter, but get involved into conflits. The dual role of the media in cultural conflicts can be pointed out: that of a diplomatic mediator (peace journalism) and a conflict escalator.Analysis of articles in six major newspapers of the Netherlands, Turkey and Indonesia, covering the conflict concerning G. Wilders film “Fitna”, based on the features of peace journalism, indicated by M. el-Nawawy and S. Powers is presented. The research findings confirm the prevailing role of the media as a conflict escalator.