Kas skatina ir trukdo naudoti naujas e. muitinės sistemas besivystančiose į pietus nuo Sacharos esančiose Afrikos šalyse? Empirinio tyrimo Kamerūne atvejis - Chung, Hyorim; Cha, Kyungjin; Lee, Heejin (Information & Media, 2023)
Nors besivystančiose šalyse daugėja e. valdžios sistemų pritaikymo ir pakeitimo projektų, empiriniai tyrimai yra reti. Be to, veiksnių, turinčių įtakos vartotojų pasitenkinimui e. muitinės sistemomis, tyrimai yra riboti. Siekiant užpildyti šią spragą, šiame darbe empiriškai nagrinėjama Korėjos įdiegta elektroninės muitinės sistema, kuri šiuo metu veikia Kamerūne, tiriamos sistemai padedančios priemonės ir jos kliūtys. Šiame tyrime atskleidžiamas naujas požiūris į e. valdžios sistemų, kaip ICT4D projekto, tyrimą besivystančioje šalyje, sukuriant ir patvirtinant naują modelį, pagrįstą UTAUT ir SQBT. Pasitelkus apklausą buvo atliktas empirinis tyrimas. Duomenys buvo renkami iš vidinių ir išorinių vartotojų, kurie buvo susidūrę su senąja (ASYCUDA++) ir su nauja (CAMCIS) sistemomis. Tikėtinos našumo ir neapibrėžtumo sąnaudos stipriai veikia perėjimo naudą ir išlaidas. Negrįžtamos išlaidos neturi reikšmingo poveikio. Perėjimo nauda ir sąnaudos daro didelę įtaką vartotojų elgsenai ir pasitenkinimui sistema. Atliktas įdiegtų e. muitinės sistemų empirinis tyrimas suteikia pridėtinės vertės vartotojų pasipriešinimo ir IT/IS pripažinimo tyrimų sritims. Tyrime pateikiamos įžvalgos politikos formuotojams, sistemų kūrėjams ir vadovams, dalyvaujantiems ICT4D projektuose, apie veiksnius, kurie yra svarbūs siekiant maksimaliai padidinti naudą ir išvengti nuostolių naudojant naują sistemą.
Keywords: besivystančios šalys; e. muitinės sistema; vartotojų pasitenkinimas; vartotojo pasipriešinimas; priėmimas