Matematinės komunikacijos studijų programos kūrimas - Lipeikienė, Joana (Information & Media, 2009)
Straipsnyje aprašomi atlikti tyrimai kuriant naują matematinės komunikacijos studijų programą. Programa skirta technologiškai gerai išprususiems matematikams rengti. Siekiant sudaryti šiuolaikišką deramo lygio studijų programą, pirmiausia buvo atsižvelgiama į anksčiau autorės tirtų matematikai taikytinų informacinių ir komunikacinių technologijų apibendrinimą, padarytas išvadas apie reikiamą matematiko ir matematikos mokytojo technologinę ir edukacinę kompetenciją. Darbe atliktas matematinės komunikacijos sąvokos vartojimo įvairiomis prasmėmis tyrimas ir padaryta išvada, kad visus pagrindinius matematinės komunikacijos aspektus apimanti studijų programa gali būti šiuolaikiškų matematikų ir matematikos mokytojų ugdymo programa. Development of a Mathematical Communication Curriculum Joana Lipeikienė Summary The paper presents investigations and creation of a new Mathematical communication (MC) curriculum. The curriculum is intended to educate technologically well skilled mathematicians. In order to create the contemporary curriculum of an appropriate level, fi rst of all, we considered the author‘s investigations on information and communication technologies (ICT) applicable to mathematics, as well as the relevant ICT and educational competence of mathematicians. The concept of MC is rather wide and can be interpreted in various aspects and considered at different levels. After investigation of its wide and diverse use we have drawn a conclusion that the curriculum “Mathematical communication”, including all the main aspects of MC can realize the intention to educate contemporary innovative mathematicians and mathematics teachers. The curriculum was developed as a new branch of the study program “Mathematics and informatics”, which was approbated, evaluated by external experts and was implemented at the Vilnius Pedagogical University in 2003. The new curriculum keeps the amount of mathematics subjects, the main structural elements and their amount in terms of credits of the study program.