Popkultūros ir žiniasklaidos svarba didinant piliečių kibernetinės gynybos pajėgumus: Estijos atvejis - Kont, Kate-Riin (Information & Media, 2026)
Nors plačiai pripažįstama, kad kibernetinės rizikos gali būti valdomos ir mažinamos, jų visiškai pašalinti neįmanoma. Ši realybė pabrėžia saugumo sąmoningumo stiprinimo, tinkamų nuostatų formavimo ir geros kibernetinės higienos ugdymo nuo ankstyvo amžiaus svarbą. Tokios pastangos ne tik mažina su žmogiškomis klaidomis susijusių incidentų skaičių, bet ir padeda ugdyti būsimus kibernetinio saugumo specialistus. Kultūriniai požiūriai gali suteikti ypač veiksmingą intervencijos priemonę. Kultūrinės veiklos – nuo teatro, kino, televizijos, muzikos iki literatūros – gali pasiekti įvairias auditorijas ir formuoti elgesio normas taip, kaip to dažnai nepajėgia padaryti vien techninės ar informacinės kampanijos. Nors populiarioji kultūra dažnai perdeda ar dramatizuoja kibernetinį saugumą, ji kartu atlieka svarbų edukacinį vaidmenį, įkvepia būsimus specialistus ir atspindi kintantį visuomenės santykį su technologijomis. Estijoje šis santykis ypač akivaizdus: kultūriniai kanalai vis dažniau naudojami kibernetinio saugumo sąmoningumui skatinti, atspindint platesnį visuomenės siekį derinti technologinę pažangą su refleksyviu viešuoju diskursu. Todėl šio straipsnio tikslas – ištirti, kaip populiarioji kultūra gali prisidėti prie piliečių kibernetinio saugumo sąmoningumo didinimo. Taip plečiamas esamas kibernetinio saugumo diskursas, skaitmeninį saugumą įtvirtinant platesnių kultūrinių praktikų kontekste ir teigiant, kad populiarioji kultūra gali užpildyti svarbias spragas, kurias palieka tradicinės sąmoningumo didinimo strategijos.