Paleiskite televizorių! Auditorijos elgesio modeliai pirmosios Covid-19 bangos Čekijoje metu - Holešovský, Tomáš; Ketman, Jakub; Páral, Karel (Information & Media, 2023)
Daugumai žiniasklaidos tyrimų apie Covid-19 pandemiją analizuojant visuomenės dezinformaciją ar poliarizaciją, nutarėme tirti masinės auditorijos pasitelkiamas strategijas naujienoms priimti. Šio klausimo ėmėmės iš karto, pačioje pandemijos Čekijoje pradžioje 2020 m., pasirinkdami kiekybinį metodą ir taikydami jį reprezentatyviai Čekijos gyventojų imčiai pagal standartinės kvotinės atrankos parametrus. Parenkant naujienas svarbų vaidmenį atliko Čekijos kaip vienos iš labiausiai paveiktų šalių, pasaulyje pirmaujančių pagal gyventojų mirčių nuo Covid-19 skaičių, specifika. Mūsų tyrime nustatytos keturios pagrindinės gavėjų grupės: Susirūpinę, Atsargūs, Skeptiški ir Atsiriboję. Pavyzdžiui, Vokietijoje atliktame tyrime (Wolling, Schumann & Arlt, 2020) pateiktas panašus suskirstymas. Dar viena svarbi išvada yra susijusi su labiausiai auditorijos naudojamomis žiniasklaidos priemonėmis: televizija buvo daugumos mūsų respondentų pirminis informacijos šaltinis. Taip pat nustatyta, kad auditorija manė, jog naujienų apie pandemiją buvo per daug, o tai kelia sunkumų tolesniems tyrimams, ypač žurnalistikai.