Motyvacija trimačiuose virtualiuosiuose pasauliuose - Valintėlis, Paulius; Lapin, Kristina (Information & Media, 2013)
Straipsnyje supažindinama su naudotojų dalyvavimą trimačiuose virtualiuosiuose pasauliuose motyvuojančių veiksnių modeliais. Analizuojami virtualiųjų objektų pateikimo ir įgyvendinimo principai. Remiantis literatūros analizėje išskirtais kriterijais, sudaromi trimačių virtualiųjų pasaulių motyvavimo modeliai: psichologinis, virtualiosios nuosavybės, prisitaikymo prie aplinkos bei žaidimių. Pateikiama abstrakti motyvavimo modelių realizacija, apibrėžianti reikalavimus motyvuojančiam trimačio virtualiojo pasaulio objektui ar scenai, t. y. susijusiam objektų rinkiniui. Reikšminiai žodžiai: virtualusis pasaulis, motyvacija, modelis, interaktyvus mokymosi objektas Motivation in three-dimensional worlds Paulius Valintėlis, Kristina Lapin Summ ary The paper analyzes the three-dimensional virtual worlds in the aspect of motivation. It provides a brief overview of virtual objects and their implementation principles. A literature review is presented. The models (psychological, virtual property, adaptation to the environment and game-oriented) of virtual world motivation are proposed. The principle of model choice, the reasoning patterns to be distinguished are explained. Abstract reasoning models are implemented to clarify the requirements for motivating a three-dimensional virtual world object or scene (involving a set of objects). The model implementation is shown.