„Koks aš esu...“: režisieriaus Juozo Miltinio asmeninės bibliotekos knygų pastabos - Mikelinskaitė, Angelė (Bibliotheca Lituana, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Straipsnyje, remiantis režisieriaus Juozo Miltinio (1907–1994) asmenine biblioteka, nagrinėjamos šios kolekcijos knygose išlikusios marginalinės pastabos: informaciniai įrašai, tekstai, ženklai ir žymos, sutelkiant dėmesį į „pogamybines“ marginalines pastabas, kurios atsirado kaip bibliotekos savininko darbo su knyga išraiška. Aiškinamas šių marginalijų santykis su knygos teksto turiniu, tematika. Aptariamas marginalijų turinys, funkcinė prigimtis ir reikšmė, apžvelgiama, ką liudija šie pagalbiniai informaciniai įrašai už knygos pagrindinio teksto. Tyrinėjant režisieriaus asmeninės bibliotekos marginalinius įrašus, ieškoma sąsajų su asmenybe, jos veikla bei santykių su aplinka.
Keywords: Juozas Miltinis, asmeninė biblioteka, leidiniai, marginalijos, „pogamybinės“ marginalijos