Siuntų pristatymo sektoriaus įmonių veiklos efektyvumo vertinimas COVID-19 pandemijos kontekste - Žinytė, Ringailė; Jurkonienė, Gerda (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2023)
Straipsnyje nagrinėjamas COVID-19 pandemijos poveikis Lietuvoje veikiančių siuntų pristatymo sektoriaus įmonių veiklos efektyvumui. Išaugus šio sektoriaus paslaugų paklausai pandemijos metu, svarbu išsiaiškinti, ar COVID-19 pandemijos poveikis veiklos efektyvumui gali būti teigiamas net ir tuomet, kuomet siuntų pristatymo sektorius susiduria su siuntų pristatymo iššūkiais. Tyrimo tikslas yra įvertinti Lietuvoje veikiančių siuntų pristatymo sektoriaus įmonių veiklos efektyvumą COVID-19 pandemijos laikotarpiu. Išanalizavus mokslinę literatūrą, nuspręsta nagrinėti 27 įmonių finansinių ataskaitų duomenis (veiklos pelno ir sąnaudų efektyvumus) pandemijos laikotarpiu (2020–2021) ir laikotarpiu prieš pandemiją (2017–2019). Tyrimo metu pandemijos poveikis siuntų pristatymo sektoriui analizuotas naudojant koreliacinę, regresinę ir logistinę analizes. Koreliacine analize buvo siekiama atrasti ryšį tarp priklausomų ir nepriklausomų kintamųjų, o regresine analize – nustatyti priežastinius ryšius. Pandemijos laikotarpio rezultatai buvo lyginami su laikotarpio prieš pandemiją rezultatais. Regresinės analizės metu gauti duomenys pritaikomi prognozėms, siekiant išsiaiškinti, ar pandemijos poveikis gali atsispindėti ir ateityje. Gauti rezultatai leido padaryti išvadą, kad pandemijos laikotarpiu veiklos pelnas yra efektyvesnis, o sąnaudos mažiau efektyvios nei laikotarpiu prieš pandemiją. Logistinės regresinės analizės rezultatai atkleidė, kad egzistuoja didesnė tikimybė, jog ateityje siuntų pristatymo sektoriaus įmonės pasižymės veiklos pelno neefektyvumu, bet bus būdingas sąnaudų efektyvumas.
Keywords: Veiklos efektyvumas; Covid-19 pandemija; Siuntų pristatymo sektorius