Lietuvos ir Lenkijos mokesčių sistemų lyginamoji analizė - Šalnytė, Lina; Balkytė, Giedrė (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2013)
Sprendimą plėsti ar kurti verslą šalyje lemia ir toje šalyje esančios mokesčių sistemos palankumas. Lietuvos ir Lenkijos mokesčių sistemos yra panašios. Lenkijoje yra mažiau valstybinės reikšmės mokesčių, kurie surenkami į valstybės biudžetą, yra įvestas progresinis gyventojų pajamų mokestis. Mokesčių dalis, tenkanti vienam gyventojui, tiek Lenkijoje, tiek Lietuvoje yra beveik vienoda, tačiau mokesčių našta Lenkijoje yra didesnė. Taigi tyrimo tikslas – atlikti Lietuvos ir Lenkijos mokesčių sistemų lyginamąją analizę, atskleisiančią, kurioje šalyje mokestinė sistema yra palankesnė.
Keywords: mokestis; mokesčių sistema; mokesčių surinkimas; Lietuva; Lenkija