Matematinių metodų taikymas prognozuojant įmonės finansinius rezultatus - Urbonaitė, Judita; Kvekšienė, Milda (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2013)
Straipsnyje nagrinėjamas matematinių metodų patikimumas prognozuojant įmonių finansinius rezultatus. Daugiausia dėmesio skiriama - tiesiniam trendui, eksponentinio išlyginimo metodui ir antrojo laipsnio polinominiam trendui. Šie metodai plačiausiai naudojami praktikoje. Norint atlikti kuo tikslesnę prognozę, reikalinga įvertinti kelerių metų finansinių rodiklių pasikeitimus. Apskaičiavus pardavimo pajamų, bendrojo pelno ir grynojo pelno prognozes, įvertinamos paklaidos, kurios padeda išrinkti tinkamiausius metodus prognozei.
Keywords: eksponentinis išlyginimas; ekstrapoliacija; koreliacija; regresija; trendas