Vidaus kontrolės modelių vertinimo analizė - Simonaitytė, Živilė (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2014)
Vidaus kontrolės vertinimas – vienas svarbiausių audito etapų. Kad būtų galima šį vertinimą atlikti efektyviai, yra pasitelkiami įvairūs vidaus kontrolės vertinimo modeliai. Kiekvienas modelis pasižymi savais privalumais, tačiau turi ir trūkumų. Straipsnyje yra analizuojami dažniausiai praktikoje naudojamų vidaus kontrolės vertinimo modelių privalumai ir trūkumai, didžiausiose pasaulio valstybėse naudojamų audito standartų nuostatos, atlikti vidaus kontrolės vertinimo tyrimai bei pateikiama vidaus kontrolės vertinimo struktūra, kuri padeda apjungti pagrindinių vidaus kontrolės vertinimo modelių privalumus ir išvengti trūkumų.
Keywords: vidaus kontrolė; vidaus kontrolės vertinimo modeliai