Tvarumo informacijos atskleidimo kokybės vertinimas didžiausiose Lietuvos elektroninių ryšių įmonėse - Račaitė, Sabina (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2026)
Straipsnyje analizuojama tvarumo informacijos atskleidimo svarba ir reglamentavimas, ypatingą dėmesį skiriant Europos Sąjungos nustatytiems reikalavimams. Remiantis Europos tvarumo atskaitomybės standartais, sukurta tvarumo informacijos atskleidimo vertinimo metodika, apimanti tiek kiekybinį, tiek kokybinį vertinimą. Straipsnyje pristatomi tyrimo rezultatai, gauti išanalizavus didžiausių Lietuvos elektroninių ryšių įmonių tvarumo ataskaitas 2022–2024 m. laikotarpiu. Nustatyta, kad elektroninių ryšių įmonės atskleidė 91 proc. vertintos tvarumo informacijos, o atskleidimo apimtis visu tiriamuoju laikotarpiu yra aukšta. Pagal ESG sritis plačiausiai buvo atskleidžiamos socialinės atsakomybės temos: sava darbo jėga, vertės grandinės darbuotojai, vartotojai ir galutiniai naudotojai. Aplinkosaugos srityje nuosekliausiai gerėjo klimato kaitos temos atskleidimo kiekis, kuris 2024 m. pasiekė maksimalų lygį, o išteklių naudojimo ir žiedinės ekonomikos tema išliko aukšto atskleidimo lygio. Taršos, vandens ir jūrų išteklių bei biologinės įvairovės temos buvo tik UAB „Tele2“. Valdysenos srityje analizuota verslo etikos tema, kurios atskleidimo lygis 2022–2024 m. nuosekliai didėjo. Tvarumo informacijos kokybė 2022–2024 m. gerėjo visose įmonėse, o kokybės lygis vertinamas kaip pakankamas. Aukščiausiai buvo vertinami aktualumo ir suprantamumo kriterijai, o silpniausios sritys išliko palyginamumas ir patikrinamumas. Tai rodo, kad įmonės pateikia aktualią, aiškią ir subalansuotą tvarumo informaciją, tačiau vis dar trūksta palyginamų rodiklių, metodinių paaiškinimų, kelerių metų duomenų ir konkrečių rezultatų pagrindimo.