Socialines paslaugas teikiančių įstaigų biudžeto sudarymas ir analizė: globos namų atvejis - Miškinienė, Renata; Nariūnaitė, Andželika; Basiulis, Katažyna; Straigė, Milda (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2024)
Viena pagrindinių socialinės apsaugos funkcijų yra socialinių paslaugų teikimas gyventojams, kuriems tokios paslaugos yra reikalingos. Šiandieninėje visuomenėje poreikis socialinėms paslaugoms turi tendenciją didėti, todėl jas reikia tinkamai finansuoti. Vis dėlto šių paslaugų valdymo ir finansavimo tvarkos problemos nėra pakankamai ištirtos. Siekiant šią spragą užpildyti, straipsnyje nagrinėjama socialinių paslaugų finansavimo tvarka, atliekama tokias paslaugas teikiančios įstaigos biudžeto parengimo ir jo vykdymo analizė ir vertinimas. Tyrimo objektu pasirinktas vienos iš socialines paslaugas teikiančių įstaigų – globos namų, 2020–2022 m. biudžetas. Tyrimo tikslas: išnagrinėjus socialinių paslaugų esmę ir jų valdymo bei finansavimo tvarką, įvertinti globos namų biudžeto sudarymo tvarką bei atlikti biudžeto 2020–2022 m. analizę. Tyrimo metu nustatyta, kad globos namų pajamų ir išlaidų biudžeto projektas gana ženkliai skiriasi nuo įstaigos faktinių pajamų ir išlaidų. Atliekant tyrimą atskleistos šių nuokrypių priežastys bei pateikti pasiūlymai biudžeto projekto rengimui tobulinti, siekiant ateityje sumažinti planinių ir faktinių dydžių nuokrypius.