Ūkio šakos auditoriai: Lietuvos viešojo intereso įmonių audito rinkos analizė ir vertinimas - Vaicekauskas, Darius (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2014)
Nepriklausomo išorės finansinio audito (toliau – audito) atlikėjams – atestuotiems auditoriams ir jų padėjėjams – keliami aukšti profesinės kompetencijos reikalavimai, apimantys pagal aplinkybes ir tam tikrų ūkio šakų, kuriose veikia audituojamos įmonės, žinių įgijimą ir efektyvų panaudojimą. Sutariama, jog pastarąjį dešimtmetį, pažymėtą skandalingais korporaciniais skandalais ir abejonėmis dėl auditorių darbo kokybės, auditorių žinios yra svarbus veiksnys, nulemiantis audito kokybę. Tai skatina diskusijas, jog daugiau dėmesio konkrečiai ūkio šakai skiriantys auditoriai, yra tinkamesni toje šakoje veikiančiam potencialiam audito paslaugų pirkėjui. Šiame straipsnyje teoriniame lygmenyje atskleidžiami ūkio šakos auditorių atliekamų auditų privalumai, sąsajos su audito kokybe. Praktinėje straipsnio dalyje atliekama Lietuvos viešojo intereso įmonių audito rinkos analizė, siekiant įvertinti, ar Lietuvoje audito įmonės specializuojasi konkrečiose ūkio šakose, tiriama, ar yra įrodymų, jog ūkio šakos auditoriams yra būdingos didesnės paslaugų kainos, aukšta reputacija.