Prof. Vlado Jurgučio įžvalgos apie bankus ir jų plėtotė lietuvių auditorių darbuose - Mackevičius, Jonas; Savickas, Vilius (Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 2014)
Be bankų negali egzistuoti nė viena valstybė. Iš jų veiklos galima spręsti apie šalies ekonomikos būklę. Bankų veiklos įvairius aspektus nagrinėjo daugelis pasaulio ir Lietuvos mokslininkų. Tarp jų ypač svarbią vietą užima Lietuvos bankų sistemos kūrėjas prof. Vladas Jurgutis (1885-1966), parašęs originalų veikalą „Bankai“ (1940). Straipsnyje nagrinėjama prof. V. Jurgučio mintys, nuostatos, idėjos ir patarimai apie bankų reikšmę, jų valdymą, darbuotojų sudėtį ir darbo organizavimą, apie bankų tarpusavio santykius bei konkurencinę kovą ir kt. Straipsnyje pateikiama V. Jurgučio įžvalgų apie bankų veiklą plėtotė lietuvių autorių darbuose.